Kontakti

Obala sv. Nikole 31, Baška Voda +385(0)21 620713 info@baskavoda.hr

Brujet od škrpine

Isjeckanu kapulu propirjati na domaćem maslinovu ulju, u širokom plitkom loncu. Dodati oguljenu isjeckanu rajčicu i pirjati još desetak minuta. Dodati peršin, češnjak i ribu u komadima, sve zaliti bijelim domaćim vinom (da pokrije ribu). Kuhati na laganoj vatri još dvadesetak minuta. Povremeno protresti, ne miješati. Pri kraju dodati malo papra. Poslužiti s tvrdo kuhanom palentom.
Sastojci (za 4 osobe): 1 kg ribe, 2,5 dcl ulja, 3 kapule, vezica peršina, 1 režanj češnjaka, 2-3 rajčice, 2,5 dcl bijeloga vina. 

 

Grdobina na lešo

Kapulu, peršin, češnjak, mrkvu i krumpir, s dodatkom soli i ulja kuhati jedan sat u vodi. Dodati ribu i krišku limuna i kuhati još petnaestak minuta. Izvaditi ribu i politi je žlicom juhe u kojoj se kuhala, zaliti domaćim maslinovim uljem i posuti isjeckanim peršinom, češnjakom i paprom. Juhu propasirati, dodati rižu i žlicu Vegete i kuhati još desetak minuta. Uz ribu poslužiti kuhani krumpir ili blitvu.
Sastojci (za 4 osobe): 1 kg ribe, 2 dcl ulja, vezicu peršina, 1 kapula, 2 režnja češnjaka, 1 mrkvu, 1 krumpir, 1 žlica Vegete, sol, papar, kriška limuna, riža.

 

Pašticada

Goveđi but (frikandó) potopiti u lagani ocat i ostaviti preko noći. Nabosti meso mrkvom, pancetom i češnjakom i prepržiti na ulju. Meso izrezati na par komada i staviti u lonac u kojem se je prethodno dvadesetak minuta pirjala naribana mrkva, kapula, češnjak s još ulja. Sve zaliti domaćim crnim vinom i prošekom, dodati celer i peršin, izribane jabuke, žličicu slatke paprike, klinčiće i oraščić, te najmanje 2 sata kuhati na laganoj vatri. Meso izrezati na ploške debljine prsta, vratiti u propasirani umak s dodatkom žlice Vegete i još malo kuhati. Poslužiti s domaćim makarunima ili njokima.
Sastojci (za 6 osoba): 1,2 kg mesa, 2 kapule, 5 mrkava, 15 dkg pancete, 3 režnja češnjaka, korijen celera i peršina, 3 klinčića, 1/4 oraščića, 2 jabuke, žličica slatke crvene paprike, čaša prošeka, 1,0 l crnoga vina, sol, papar, žlica Vegete.

 

Biokovska peka

U okruglu posudu za pečenje staviti teleće, janjeće i pileće meso, oguljeni krumpir, malo pršuta ili pancete, dvije kriške kapule i list lovora i staviti peći pod peku oko 1,5 sat (peka - zvonoliki željezni poklopac). Poslužiti sa salatom.
Sastojci (za 6 osoba): 1/2 kg mlade janjetine, pola domaćega pileta, 1/2 kg teletine, 1,5 kg oguljenoga krumpira, kapula, sol i papar, 1 dcl goveđe juhe.

 

Baškovoški rafioli

U tijesto pripravljeno od brašna, jaja, šećera, malo limunova i narančina soka, masti i šećer vanilije umotati nadjev spravljen od oraha, badema, čokolade u prahu, šećer vanilije, ruma za kolače i maraschina. Oblikovati u polumjesece, premazati šećerom otopljenim u vodi i peći do preplanule boje.
Sastojci (za 100 komada): 1 kg brašna tip 500, 0,75 kg šećera, 12 jaja, 0,5 kg oraha, 10 dkg badema, 12 dkg masti, 0,1 l ruma za kolače, 0,6 dcl maraschina, 6 dkg čokolade u prahu, 1/2 limun, 1/2 naranče, 2 vrećice šećer vanilije.

 

Fritule

Napraviti smjesu od brašna, šećera, ulja, krumpira, jabuka, praška za pecivo, šećer vanilije, mlake vode, ruma, oribane limunove i narančine kore, grožđica. Loptice od smjese ispržiti u dosta ulja, izvaditi i posuti šećerom u prahu.
Sastojci: 0,5 kg brašna, 3 pasirane jabuke, 2 kuhana krumpira, 3 žlice šećera, 1 prašak za pecivo, malo mlake vode, 3 žlice ulja, 0,03 l ruma, 1 vrećica šećer vanilije, malo limunove i narančine
kore, malo grožđica. 

HTZ
Enter Croatia
Dalmatia tourist board
Trip Advisor
PPS 365
Stay safe in Croatia